Hatsina ry

02.09.2018

C1: Voima nurin Ruokolahdella; paikka valtakunnallisessa 1. divisioonassa varmistui

C1 poikien jatkokarsinta pelattiin päätökseen viikonloppuna Ruokolahdella. Hatsinan kanssa samassa lohkossa paikasta auringossa taistelivat kotijoukkue Voima sekä itäisen uudenmaan kahden vahvan salibandyseuran ÅIF:n ja PSS:n yhdistelmäjoukkue ÅIF/PSS. Lähtöasetelma oli selvä – vain lohkovoittaja pääsi jatkamaan pelejään kohti SM –sarjaa kohdaten vielä sunnuntain jatkopelissä toisen lohkovoittajan. Jatkopelien voittajat pelaisivat SM –sarjassa ja lohkojen kakkoset sekä sunnuntain jatkopelin hävinneet lohkovoittajat 1. divisioonassa. SM –sarjapaikka edellyttäisi käytännössä siten viikonlopulta kolmea voittoa. 

Toimitus ei lähes ulkomaille eli naapurimaakuntaan mukaan ehtinyt eikä striimaustakaan ollut tarjolla, joten koosteet tapahtumista perustuvat tällä kerralla lähinnä silminnäkijälausuntoihin. Ensimmäisessä pelissä vastassa oli pikkujunnuvuosilta kovinkin tuttu kotijoukkue Voima.  Vaikka tiedossa oli, että Imatralla on viime vuosina tehty hyvää työtä ja joukkue on kovasti kehittynyt lähti mustapaidat peliin ennakkosuosikkina. Vuosien takaista ilotulitusta ei siis ollut odotettavissakaan ja tasaisena ja tarkkana vääntönä peli alkoikin. Peli oli hyvin hallinnassa, mutta laatupaikoille pääsy tuotti molemmille joukkueille vaikeuksia. Ensimmäistä tilastomerkintää saatiinkin odottaa erän viimeiselle vitoselle kun tulosvastuussa oleva ykkönen iski ensimmäisen kerran. #55 Eemeli Parkkinen 1-0 Arttu Haapalan syöstöstä ja vielä maukas pukukoppimaali kaksi sekuntia ennen erätaukoa. Asialla jälleen Eemeli, tällä kerralla Miro Aherton tarjoilusta. Toisessa erässä Hatsina vankisti otetta ottelutapahtumista ja sai luotua selkeästi enemmän maalipaikkoja, mutta erän ainokaisen teki kuitenkin kotijoukkue ja toiselle erätauolle kutkuttavasti numeroissa 1-2. Kolmas eräkin alkoi Hatsinan hallinnalla ja ykkönen paketoikin ottelun erän alkupuolella. #55 Rahulan Sheriffi painoi kylmästi jo pelin kolmannen maalinsa, josta pari minuuttia myöhemmin Miro päivän ensimmäisensä ja tilanteeksi ratkaisevan tuntuisesti 1-4. Viimeisellä kympillä päästettiin taas kotijoukkue mukaan peliin ja etsimään mahdollista loppuhetkien flow –tilaa. Kahdesti kotijoukkue rankaisikin asenteen horjumisesta, mutta kun Miro ja Eemeli pääsivät vielä kuittaamaan kerran mieheen oli lopputulos 3-6 ansaittu ja paikka valtakunnallisessa sarjassa toisena peräkkäisenä vuonna peräkkäin varmistettu. Valmentaja Marko Partio oli tyytyväinen joukkueen otteisiin lukuun ottamatta kolmannen erän otteen lipsumista. ”Oli hyvää tekemistä kaikilta, mutta kun ottelu oli kolmannessa erässä ”ratkennut” niin sorruttiin löysälyyn. Kokonaisuus oli kuitenkin hyvä ja tasapainoinen.”

Lohkovoitto ratkaistiin sitten päivän viimeisessä pelissä ÅIF/PSS:ää vastaan.  Ottelun ensimmäinen puolikas oli jälleen tasaista ja hyvää tekemistä. Huolimatta peluutukseen loukkaantumisten johdosta tulleista muutoksista haastoi Hatsina yhdistelmäjoukkueen tosissaan ottelun voitosta. Vielä kahdenkymmenen peliminuutin kohdalla taululla numerot Hatsinalle 3-2 Eemelin, Olli Wariksen ja Kasperi Pöntisen maaleilla. Tämän jälkeen todella musta kuusisekuntinen, jonka aikana naapuri maalasi kahdesti. Pari minuuttia ja päälle vielä viiden minuutin jäähy mustapaidoille. Tällaista momentumia ei laatujoukkueet jätä käyttämättä hyväkseen eikä jättänyt ÅIF/PSS:kään vaan siirtyi jäähyn aikana jo 3-5 johtoon. Johdon nopea menetys söi mieltä rotan lailla ja fokus olennaiseen alkoi hiipua. Kolmannessa erässä ei joukkue enää kyennyt nousemaan taisteluun ottelun voitosta ja ÅIF/PSS vei ottelun lopulta selvin numeroin 4-8. Hatsinan viimeisestä vastasi ylivoimalla Olli Eemelin syötöstä. Valmentaja Partio kiitteli jälleen joukkuetta ensimmäisen kahden erän esityksestä;  ”Oli kaksi erää hyvää tekemistä kolmannessa erässä ajatus katosi, keskittyminen oleelliseen tapahtumaan ja yhteen vaihtoon kerrallaan katosi ja keskityttiin kentällä ihan vääriin asioihin.”

Viiden ottelun karsintaurakka on nyt takana ja tuloksena kaksi voittoa ja kolme tappiota ja niiden myötä paikka 1. divisioonassa varmistunut. Myös tappio-otteluissa oli paljon hyvää ja jokaisessa joukkue kykeni aidosti taistelemaan ottelun voitosta. Paikka 1. divisioonassa sai valmentajan hyväksynnän; ”Mitä divariin tulee se on meille tällä hetkellä oikea sarja pelaajien kehittämiseen, jossa pallollinen tekeminen on iso tekijä. Pelirohkeutta tarvitaan lisää, uskallusta jokaiselle tehdä asioita pallolla, nyt ollaan vielä hiukan arkoja.” Toinen karsintapeleissä esille noussut asia oli keskittymisen säilyttäminen läpi ottelun ottelutapahtumista riippumatta. ”Pelin pitäisi pysyä kasassa nyt 60 min”, totesi Partio, joka on ollut varsin tyytyväinen joukkueen peliesityksiin, sitoutumiseen sekä motivaatioon harjoitella ja omaksua uutta, ”Ylpee pitää olla tästä ryhmästä” summaa Partio ajatuksensa joukkueesta sarjakauden kynnyksellä.

Sarjakausi 1. divisioonassa käynnistyy syyskuun loppupuolella. Divarissa pelataan kaksinkertainen 12 joukkueen sarja ja sarjajärjestelmä on sikäli erikoinen, että sieltä on mahdollista nousta mukaan SM –sarjan pudotuspeleihin ja aina mitalipeleihin saakka. Tämä onkin hyvä tiedostaa jo tässä vaiheessa kautta; jokainen sarjapiste heti kauden alusta alkaen on todella arvokas kun keväällä paikoista pudotuspelikarsintaan taistellaan.