Hatsina ry

27.11.2017

Miehemme maailmalla, osa 2: Henry Myyryläinen!

Miehemme maailmalla-juttusarja jatkaa Hatsinan kasvattamien, mutta nykyään Mikkelin ulkopuolella vaikuttavien salibandypersoonien esittelyä, ja nyt vuoron saa yksi Hatsinan salibandydynastian rakennusmestareista, Henry Myyryläinen. Esport Oilersin valmennuspäällikkönä vaikuttava, Otavasta lähtöisin oleva "Henkke" ponnisti Hatsinan kautta kirkkaampiin valoihin syksyllä 2014, ja nyt kuulemme herran tuoreet kuulumiset.

 

Moro Henkke, kalenterivuosi alkaa kääntyä loppusuoralle, mutta salibandykausi on päässyt vasta vauhtiin. Kerroppa vähän millainen on normaali työpäiväsi?

 

Morjens. Tämän ammatin parhaimmat puolet ovat, että työ on melko vaihtelevaa viikkojen ja kuukausien välillä. Itsellä on tosin useaan kollegaan nähden hyvä tilanne että saan keskittyä pelkästään urheilutoiminnan johtamiseen ja kehittämiseen. Näin ollen normaali työpäivä painottuu vahvasti toimistotyöhön ainakin tässä vaiheessa kautta, kun tehdään perus "rutiineja" ja aloitetaan toimiston päässä jo seuraavan kauden valmistamista. Käytännössä pidän yhteyttä eri ikäkausien vastaaviin ja pidän isoa kokonaisuutta kontrollissa. Keväämmällä sitten työpäiviin tulee virikkeellisyyttä eri joukkueiden pelatessa pudotuspelejä, sekä seuraavan kauden joukkueiden rakentamisen suhteen. Silloin työpäivät menevät vahvemmin otteluseurantojen ja erilaisten tapaamisten ympärillä.

 

Otetaanpa lyhyt kertaus salibandy-urastasi, eli alkutahdit Otavassa (OU-39 / Obelix), sitten pieni koukkaus Kouvolan ja Lahden kautta Mikkeliin ja Hatsinaan, jossa vierähti useampi vuosi ennen Oilersia.

 

Tosiaan tässä on kerennyt näkemään aika mukavasti eri kaupunkeja. Lahdessa opiskelujen aikaan käynnistyi myös valmentaminen hieman vahingossa pelaamisen ohessa. Ikäluokka taisi olla D-juniorit ja 90-syntyneet. Valmentamista en ollut ajatellut siinä vaiheessa sen suuremmin mutta Lahden Kalevan Jari Hugg taisi houkutella mukaan. Siellä tuli pelattua pari-kolme vuotta kakkosdivaria ja muutenkin kipinä salibandyyn syttyi vahvemmin. Valmistumisen jälkeen pelasin vuoden Kouvolassa armeijan ohessa. Siitä ajasta täytyy antaa iso käsi Susien manageri A-P Turuselle miten hyvin hommat hoituivat. Palvelu pelasi ja asiat järjestyi niin että sai keskittyä pelaamiseen. Silloin oli Virostakin muutama vahvistus joukkueessa ja entinen maajoukkuekoutsi Pasi "Tilli" Tilander koutsina. Sen jälkeen tuli paluu Mikkeliin ja sopivasti Hatsina nousi divariin, joka kiinnosti itseäni. Siinä menikin sitten useampi vuosi ja samalla alkoi oikeastaan vahvemmin syttyä kipinä myös valmentamiseen. Siinä alkusysäyksen taisi antaa seuralegendat Teppo Wetterstrand - Matti Pöyry, joiden kanssa useampi vuosi rakennettiin toimintaa tiiviissä yhteistyössä.

 

Pomppasit syksyllä 2014 Hatsinasta suoraan yhteen maamme suurimmista salibandyseuroista, valotappa vähän miksi juuri Esportiin? Tehtiinkö sieltä klassinen tarjous josta ei voinut kieltäytyä?

 

Hahaah, tarjouksesta en tiiä ja kooltaakin taidettiin olla Hatsinan kanssa lähes samalla viivalla. Enemmänkin kyseessä oli klassinen uralla eteenpäin hetki, johon piti tarttua. Vaihtoehtoja oli onnekkaasti useampiakin, mutta koin että Espoo oli tässä vaiheessa itselle paras ratkaisu. Seura oli uudelleenrakennusvaiheessa ja käytössä huippuolosuhteet. Näin siinä ison mahdollisuuden olla osana tekemässä Suomen parasta organisaatiota. Se prosessi on nyt hyvässä vauhdissa ja nyt seuraavien 2-3 vuoden aikana pääsemme mittaamme aikaansannoksiamme ulos.

 

Pelasit Hatsinassa ykkös- ja kakkosdivaria menestyksekkäästi, ja peliura on jatkunut myös pk-seudulla mm. Erä Akatemiassa ja Kirkkonummi Rangersissa. Missä pelaat tänä vuonna ja vieläkö veri vetää myös kentän puolelle?

 

Täällä pelaaminen oli reilun pari vuotta mahdollista, mutta aikalailla vuosi sitten joutui toteamaan että ainakin tavoittellisessa ympäristössä pelit on toistaiseksi jäähyllä. Sunnuntaina tein itseasiassa debyytin meidän yhteistyöseura Granin kakkosdivarijoukkueessa, jossa mennään vähän harvemmalla reenitahdilla. Kirkkonummen Pommari oli mukava paikka pelata ja sen suhteen jäi kaivelee että kausi jäi siellä kesken.

 

Otavasta, Vanhan Sellin pihapeleistä kaivetun perimätiedon mukaan olet pelannut sarjaotteluja kaikilla pelipaikoilla, eli maalivahtina, puolustajana sekä hyökkääjänä - pitääkö tieto paikkansa?

 

Aloitin maalivahtina tosiaan OU-39 ja Obelix joukkueissa, jossa varmaan kovimmat tehopisteetkin tuli. Kiitos ajanjakson, jolloin pelivälineen sai palauttaa maalivahdille ja Hokkasen Pekka latoi vielä palloa pussiin. Maalivahdin ura loppui viimeistään siihen kun kaivoin Ikosen Mikon laukauksen 11 kertaa verkosta saman pelin aikana. Sen jälkeen on tullu suhailtua pakkia ja hyökkääjää vuoronperään. Otavan Vanhan Sellin ulkokentästä täytyy todeta, että siellä oli aikoinaan todella kovat pihapelit lähes joka ilta.

 

Hyvät otteesi on huomioitu toistamiseen myös Salibandyliitossa, ja oletkin tällä hetkellä maajoukkuetie- / FBA-valmentajana 2004-2005 syntyneiden ikäluokassa. Käsissäsi ovat siis ko. ikäluokan kirkkaimmat junioritimantit. Millaista ainesta nuorissa toivoissamme on, ja miten tämä projekti etenee tulevaisuudessa?

 

Liiton ikäluokkavalmentajana olen toista kertaa. Ensin olin 98-sytyneiden poikien kanssa viiden vuoden projektissa valmennustiimin jäsenenä, josta luovitimme pelaajat U19 maajoukkueelle. He ottivatkin upeasti maailmanmestaruuden Växjössä keväällä 2017 ja moni on tällä hetkellä liigassa jo isossa roolissa. Nyt olen päävalmentajana D-pojissa kahden vuoden sopimukselle. Kokoajan tulee tietysti taitavampia pelaajia, meidän tehtävä on löytää nämä pelaajat eri puolilta Suomea mukaan ja antaa seuroille tukea pelaajien arjen harjoitteluun. Mielenkiintoinen projekti jossa tapaa paljon ihmisiä. Nähtäväksi jää mitä tehdään tämän projektin jälkeen.

 

Ehdit vaikuttaa Hatsinassa pitkän pätkän, ja näit seurassa monenlaisia vaiheita, pelaajia ja seuratoimijoita. Nostatko muutaman vahvan muistijäljen jättäneen Hatsina-persoonan esille pienten perusteluiden kera?

 

Jaahas, nyt on paha paikka. Tietysti alkuajoilta on hauskimmat tarinat ehkä 89-90 ikäluokan kanssa. Siellä olisi vaikka minkälaista tarinaa kerrottavissa, joita muistellaan edelleen etenkin Jesse "proffa" Nybergin ja Petteri Maisosen kanssa. Harmi vaan että Maisonen ei mahtunut silloin pelaamaan niin sen kanssa ei voida jauhaa pelihommista. Edarin kanssa myöskin muutama kohokohta löytyy. Ehdoton suosikki on ex-huippuvahti Mikko Sorjosen "viuhahdus" divarikarsinnassa Nurmossa. Tästä taitaakin olla tarjolla youtube videokin...  Lisäksi tietysti entisen luottokuski Ari Huotarin kyydissä on nähty aikamonta reissua. Pelaajista täytyy nostaa persoonina esiin Vesa "Welli" Valjakka. Harmi ettei taso riittänyt ikinä samaan ketjuun, vaan joutui pelaamaan vähän suppeammalla pelikäsityksellä varustetun Jari-Pekka Tiusasen kanssa aika paljon. Ikäluokkakohtaisina muistoina nostan esille tietysti 94-syntyneiden kanssa SM-karsinnat Turussa - silloin oltiin erittäin lähellä jymy-yllätystä ja SM-sarjapaikkaa. Viimeisillä kausilla ikäluokat 2001 ja 2003 olivatkin jo pelillisesti eri tasoa ja hienoa nähdä että he ovat menestyneet vanhemmalla juniori-uralla upeasti.

 

Hatsina.net saamien tietojen mukaan seuraat edelleen tiiviisti Hatsinan otteita ja mikkeliläisen salibandyn kehitystä. Miltä Mikkelin tulevaisuus näyttää ns. etä-Hatsinalaisen silmin?

 

Miesten ja naisten edareiden peliotteita tulee seurattua tulospalvelusta ja muutaman 03-poikien SM-sarjamatsin Youtubesta olen katsonut, joten kokonaiskäsitys on hieman suppea koko seuran tilasta. Seurassa on selkeästi käynnissä tulevaisuuden rakentaminen ja edareissa puolestaan nuorennusleikkaus menossa. Valmennukseen on hienosti saatu kokeneita pelureita mukaan, joka takaa varmasti hyvän laadun junioripohjan rakentamiseen.

 

Kiitos haastattelusta ja menestystä loppukauteen

 

Kiitos, samoin Mikkeliin

Henkke.jpg